Barr Gazetas - Award Winning Architects in Central London

4 Longwalk Stockley Park

Located in the first genuine out-of-town business park in the UK, Stockley Park, 4 Longwalk was designed by Arup Associates and completed in the early 1990s.

In Numbers

  • 9,000ft2 Awarded Excellent
  • BREEAM Awarded Excellent

About 4 Longwalk

We are currently on site with a complete refurbishment of the building that includes an one-storey roof extension and a full height rear extension. We are fitting out the 9,000m2 (98,000ft2) internal office space to CAT A standard. The finished building is to achieve an EPC B and BREEAM Excellent.

The existing cladding is to be removed and replaced with fully glazed curtain walling throughout. We have created a differential yet subtle treatment to the elevations of the building based on the orientation to limit overheating while maximising views and natural light.

All elevations feature a strong narrow vertical band at each storey height that give a primary horizontal emphasis that mirrors the roof plane and breaks down the four storey massing of the building. A large cantilevered roof will shade and cover a significant area of the front forecourt adding drama to the main entrance. The typology of the existing building is maintained through the rooftop plant spine which appears to punch through the new roof. The roof of the building will contain 400m2 of PV panels.

The main core is to be relocated and reconfigured to provide an additional lift and open up the reception space and improve the internal layout. The reception space is also to be remodelled with a full height extension to increase the impact and presence of the entrance in keeping with the scale of the building. Internally the reception features a series of staggered levels cantilevered over the reception that reference the staggered volumes of the plan form. The internal atrium has been repositioned to increase internal efficiency and a fully glazed roof is created to bring light into the middle of the plan.

The existing energy centre at the rear of the building is being part-converted into showers, locker rooms and bin storage. A green wall will be incorporated onto the south façade of the retained energy centre while the canopy over the cycle storage will have a green roof. The front landscape is to be remodelled to suit the newly extended building including a new shared surface paved forecourt. The entire site extent is to have upgraded planting, signage and lighting.