Barr Gazetas - Award Winning London Architect

Cottam House Camden

Sympathetic renovation of a locally listed Victorian warehouse office building to provide the basis for an innovative hub for Techstyle start-ups.

In Numbers

  • 11,415 ft2 net internal floor area
  • 2 automatic glazed sliding doors
  • 1 concealed external platform lift
  • 12 secure cycle spaces
  • 9 pavement vaults

About Cottam House

Cottam House is a three storey, locally listed, Victorian warehouse building, which sits opposite Kings Cross Station on York Way. The building has a long history of industrial and warehouse use associated with the King’s Cross area and forms the north-west corner of the Regent Quarter, which transformed the area in 2006 as part of a heritage-led regeneration scheme.

Our refurbishment of the building involves a new glass entrance to the front of the building, reconfiguration of the common parts, and the infill of a rear recess at ground floor. There is a new stepped terrace to the rear with concealed platform lift, new cycle storage and all services.

The transformation of the front entrance establishes the building’s street presence. With contemporary black painted metal-framed glass doors and set back from the original Victorian gateway, it maintains its historic frontage. Once an open vehicular entrance that allowed access for carriages and deliveries to the yard behind, the space is now an enclosed lobby, with translucent glass brick walls creating a light-filled link between the building’s two symmetrical halves.

The ground floor was overhauled, reconfiguring it to create a spacious showroom and cafe. Details such as the salvaged timber flooring, and the sustainable terrazzo, give the building a contemporary feel whilst retaining some of its history.

On the upper floors, office spaces have been reconfigured using Crittall partitioning to maximise daylight and create an airy and inviting space. The fabric of the building has been painstakingly restored, along with the exposed timber roof structure and historic beams in the open plan eaves space, the brick walls have been uncovered and repaired, and the steelwork and column heads were all exposed and painted black to match the newly refurbished original Victorian window frames.

Everything was restored with the utmost care and attention to enable the interior design team to utilise as many of the original finishes and designs as possible in their fit-out.

 

Similar Projects